Rotsellerisoppa och pölsa med potatis.

 
Det blir det idag till lunch. Eller ja, pölsa och potatis till lunch och så gör jag soppan som jag kan äta/dricka när som helst. Ja, jag ska mixa den med grädde och så har jag köpt ädelost jag ska toppa den med. 
Men jag har längtat mig tokig på pölsa ett tag nu, så jag köpte mig en pölsatub häromdan. Jag äter bara en halv sån själv, så jag har en halv tup till om några dagar, ja ända fram till 3 mars.
Recept på rotsellerisoppan:
  • 1 st rotselleri.  Den jag köpte var ganska stor, så jag tog en bit på en höft, som jag tyckte den skulle va.
  • 1 st palsternacka.  Den jag hade hemma var ganska liten, men den ger nog smak ändå.
  • 1 st gul lök.  Jag använde inte gul lök, utan jag tog en försvarlig bit av en purjolök jag har hemma.
  • 1 st vitlöksklyfta.  En stor vitlöksklyfta.
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 tsk finhackad färsk timjan. Hade ingen färsk och inte Maxi heller, så jag tog torkad.
  • 1 dl vitt vin
  • 7 dl vatten.  Jag använde bara ca 5 dl 
  • 1 st grönsaksbuljongtärning. Och nästan en hel buljongtärning.
  • 1 dl grädde
  • salt och svartpeppar
  • 50 g ädelost
  • 2-3 msk grovhackade hasselnötterrostade
  • god olivolja
  • färsk timjan eller persilja
Och såhär göra man, med lite variationer.

 Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar. Skala och finhacka löksorterna.

Hetta upp olja och smör i en kastrull. Tillsätt löken och låt den svettas och bli mjuk i cirka 5 minuter, rör då och då. Häll i grönsakerna och stek ytterligare 5 minuter under omrörning.

Tillsätt timjan och vitt vin. Låt vinet få ett uppkok och tillsätt sedan vatten och buljongtärning. Koka soppan under lock tills grönsakerna mjuknat, cirka 15 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav och tillsätt grädde. Låt soppan få ett uppkok och smaka av med lite salt och peppar. 

Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med ädelost bruten i mindre bitar och grovhackade hasselnötter. Toppa gärna med några droppar god olivolja och hackade örter som timjan eller persilja. Servera gärna med ett gott surdegsbröd eller baguette.
 
Nu har 10 minuter kvar på koktiden, så jag har tid att skriva lite till.
Potatisen till pölsan är nog inte riktigt klar heller.
Fast helt plötsligt vet jag inte vad jag ska skriva om. 
 
Det här är soppan. Supergod. Jag kan verkligen rekomendera den.
Pölsan var jättegod också, men en sak har jag lärt mig nu. Ha aldrig stekt ägg till. Vet inte vem det är som har kommit på det, men fy vad det inte passade till.
Har aldrig haft det förr och tänker inte ha det igen.
Bild på pölsan kommer här: 
 
Jag är proppmätt.