Surdeg

Franskt Lantbröd
Se till att ha hemma jäst, rågsikt, vetemjöl och olja och en del kryddor som ni vill ha i brödet t ex nötter, vitlök, mandel,örter etc...
Receptet
Till surdegen:
50 g jäst
3 dl vatten ljummet
3 dl rågsikt
Till själva degen:
7 dl vatten ljummet
4 tsk salt
2 msk olja
8 dl rågsikt
14 dl vetemjöl
+ surdegen
Gör surdegen en dag i förväg. Smula sönder jästen i en bunke häll på ljummet vatten och rågsikten. Rör om och täck över bunken så att surdegen inte torkar. Låt den stå framme i kökets varmaste hörn (men inte uppe på spisen)i ett dygn.
Andra dagen:
Blanda i de övriga ingredienserna i surdegen.
Låt jäsa i 30 min med handduk över.
Tag upp degen på bakbord och knåda och forma till två runda bullar.
Skåra med skarp kniv till det mönster du vill ha och lägg på plåt att jäsa
i 30 min.
Grädda i 200 grader i 30 min.
Det där lät och såg gott ut!