Surdeg

Jag bakade surdeg igår. Har haft receptet flera år och gjort det en gång förut, men då utan örter i.
Igår hade jag i en halv matsked av vardera Dragon, Basilika och oregano. Det blev så himla gott.
Surdegen gjorde jag i förrgår och efter nån halvtimme så luktade det jättegott i köket.
Igår gjorde jag två runda bröd som jäste upp så jättefint. Jag strödde på lite mjöl uppepå så det skulle se gott ut och så skar jag två snitt som ett plus uppepå innan jag satte in plåten i ugnen.
Jag väntade en stund innan jag smakade så den fick svalna av lite och jag kan lova att brödet är gott.
 
Nu sitter jag och väntar på att maken ska vakna så vi får äta frukost, ska bli mumsegott med ost på.
Här är receptet för den som vill ha

Franskt Lantbröd 

Se till att ha hemma jäst, rågsikt, vetemjöl och olja och en del kryddor som ni vill ha i brödet t ex nötter, vitlök, mandel,örter etc...

Receptet
Till surdegen:
50 g jäst
3 dl vatten ljummet
3 dl rågsikt

Till själva degen:
7 dl vatten ljummet
4 tsk salt
2 msk olja
8 dl rågsikt
14 dl vetemjöl

+ surdegen
Gör surdegen en dag i förväg. Smula sönder jästen i en bunke häll på ljummet vatten och rågsikten. Rör om och täck över bunken så att surdegen inte torkar. Låt den stå framme i kökets varmaste hörn (men inte uppe på spisen)i ett dygn. 

Andra dagen:

Blanda i de övriga ingredienserna i surdegen.
Låt jäsa i 30 min med handduk över.
Tag upp degen på bakbord och knåda och forma till två runda bullar.
Skåra med skarp kniv till det mönster du vill ha och lägg på plåt att jäsa
i 30 min.
Grädda i 200 grader i 30 min. 

Om man vill ha en knaprig yta så ska brödet inte förvaras i brödburk
 

Surt efter

Japp, det gör det, kommer surt efter.
I förrgår mådde jag så himla bra, jag grejade och donade, dammade och sorterade, tvättade och tumlade två maskiner och plockade undan kläderna. Jag tänkte ju också att jag håller på så länge jag kan för det kommer nog surt efter. vilket det också gjorde.
Igår mådde jag piss. Jag tvättade en tredje maskin som jag tog reda på, men jag flåsade när jag gick upp för trappan och fick hämta andan när jag kom upp. 
Senare frammåt kvällskvisten började det göra ont överallt och hjärnan kändes som bomull. 
Idag har jag också ont, men ska iväg och äta lunch med maken och sen iväg och hämta grejer på medecinmott för urinmätningen som jag ska göra på söndag. Tänkte åka och handla lite också.
Så länge det bara är värken så kan jag ignorera den, men när tröttheten sätter in blir det svårare, för den är förödande. Då är det bara att gå och lägga sig och sova en stund. Jag håller tummarna.
Det regnar ute, det ska inte regna nu, inte så länge snön ligger.
 

Åldersmärke

Nu är det officiellt, nu kan jag inte värja mig längre. Jag har blivit gammal. Hur mycket jag försöker intala mig annat, så har jag svart på vitt.
Jag fick svar från hudmottagningen igår och visst var svaret en stor lättnad. Det var inte malignt melanom. Det var inget melanom överhuvudtaget. Det stod där som stora svarta bokstäver. DU HAR BLIVIT GAMMAL.
Kanske inte så iögonfallande, men för mig framstod det så. Det stod att det är åldersrelaterat. Alltså en kärringfläck. Jag får väl vara glad att jag inte fått den på hakan med ett skäggstrå på, utan på ryggen där den inte syns, där inte ens jag ser den.
Nu ska jag glömma den, låtsas att den inte finns och så ska jag återgå till min inbillning att jag inte alls är gammal, utan i mina bästa år.
Jag ska glädja mig åt att det snart är vår. Snart kan man sitta ute i trädgården och njuta. Man kan grilla igen, ja jag vet att många grillar året om, men inte vi. 
Snart ska vi njuta av ännu en underbar sommar och vara tacksam för att den där förhatliga stenen har ramlat ner från axlarna.