Stök och bök

Idag bakar jag bondkakor, fick tips om det och tänkte, ja, varför inte. Så jag satte igång. Skållade mandel och började hacka. Man håller ju ena handflatan över knivbladet  och använder andra handen när man hackar. Vad jag inte upptäckte förrän jag var klar var att knivbladet var ganska vasst längst ut vid spetsen så jag skar mig så det blev blodvite. Inte mycket men ändå. 
Sen står det i kakaboken att man ska hacka hastigt ihop till en smidig deg. HA HA HA, jag hackade och hackade men inte blev det nån smidig deg, så jag började arbeta ihop den med händerna och inte heller det gick särskilt fort. Jag har inte bakat bondkakor sen jag var ung och detta är kanske orsaken. Men nu ligger degen så fint i två rullar invirade i gladpack i kylskåpet några timmar.
 
Igår bakade jag vörtbröd efter ett recept från en av kvällstidningarna och det gick jättebra. Dom blev riktigt goda, jag kunde såklart inte låta bli att smaka innan dom åkte ner i frysen.
Här är receptet:

Bästa vörtbrödet 

 

Ingredienser

 2 bröd

·         50 g jäst

·         50 g smör

·         3 dl porter

·         1 dl julmust

·         1 tsk salt

·         1/2 dl mörk sirap

·         1/2 dl äppelmos

·         1 rivet äpple

·         1 tsk malda kryddnejlikor

·         1 1/2 msk malda pomeransskal

·         12 dl rågsikt

Så här gör du

 50 minuter

1.     Smält smöret och blanda det med porter och julmust. Värm degvätskan till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och rör ner kryddnejlikor, pomerans, rivet äpple och äppelmos.

2.     Blanda ner en fjärdedel av mjölet, sirap och salt. Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk cirka 60 minuter.

3.     Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga limpor. Låt dem jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

4.     Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 200 grader när limporna sätts in. Grädda dem i ugnens nedre del i cirka 40 minuter.

Kommentarer:

1 Korpunge:

Måste prova detta bröd vid tillfälle.
Låter verkligen gottigt!
Bondkakor är nästan ett måste. En jul utan dom blir en fattig jul säger jag som är lite av ett kakmonster :)
Ha en fin andra advent
Kramis

Kommentera här: