Framtidens nät

Nu har jag kopplat om till framtidens nät via telia. Kommer att ha det i ca ett år tills fibern är klar. Konstigt att dom inte väntar med att klippa kopparkabeln tills det finns fiber överallt. Vår kopparkabel klipptes idag, så nu måste man slå riktnummret före hemnummret när man ringer till oss. När jag ringer ut så kommer det att synas ett
073-nummer. Vi använder våra gamla trådlösa telefoner så det är nästan som förr.
Det gick väldigt smidigt att koppla om. Ett nytt modem, sätta i några sladdar, ett nytt lösenord för wifi och vips så var det klart.
Förr hade vi dålig täckning här med mobilen, men med Framtidens nät är det bättre täckning, tack och lov. Jag var lite nervöd för det, men det fungerar så bra så.
 
 
 

Julmarknad och kakbak

Japp, nu sitter jag här och väntar på maken så vi kan åka in på julmarknaden. Två julmarknader för att vara exakt, men han har grejer att göra först. Förbereda för jobb i kommande badrum. Typ, gräva lera och sånt. Och jag är så ivrig att komma iväg.
Idag blir det inga second hand butiker, det hinner vi inte. Utan julmarknader, äta ute och handla på Maxi.
Klockan är kvart över 11 och jag vill iväg, känner mig stressad. Ena marknade håller på till tre och den andra som håller till ute vet jag inte hur länge den håller på.
Såhär blev mina kakor igår, bondkakor och kolakakor:
Glömde ta bilder på vörtbrödet och nu ligger det i frysboxen.
 
Lite längre fram ska jag göra sandkakor också, det gör jag varje jul. Jag brukar göra nötkakor också, men dom skippar jag nu. Maken har så roligt åt mig för jag pillar bort nötterna som jag tryckt fast och han kan inte förstå varför jag envisas med att trycka dit dom. För att dom blir snyggare såklart. Ett år tryckte jag inte dig några och då såg dom då förbenat trista ut så man ville inte äta dom nästan. 
 
Vi har köpt skinka och revbensspjäll, dom ligger i frysen. Idag ska jag köpa vitkål som ska bli brunkål, ett k köttfärs som jag ska mala om så den blir smidigare att rulla köttbullar med. Det blir varken knäck eller ischoklad. Skumtomtar kan man köpa fast lägga undan påsarna till jul. Här blir ingen jul förrän det är jul. 
Adventsstakarna ska jag sätta fram imorgon och adventsstjärnan, men inget mer. Mat gör jag iordning lite närmare jul och fryser det som går bra att frysa. Men resten händer dagen före julafton. Ja, inte städningen förstås, den får bli när orken finns.
Jag har köpt en Amaryllis med tre stänglar, det är bara det att när den slagit ut så får vi ta ner den i garaget, för jag börjar nysa som ett tok, tyvärr. Och det är likadant med hyacinter, men jag ska trotsa det också och ha dom häruppe tills jag inte klarar det längre. Det är på äldre dar jag blivit så himla allergisk mot det ena och det andra. Ett tag kan jag hantera det med medeciner. 

Stök och bök

Idag bakar jag bondkakor, fick tips om det och tänkte, ja, varför inte. Så jag satte igång. Skållade mandel och började hacka. Man håller ju ena handflatan över knivbladet  och använder andra handen när man hackar. Vad jag inte upptäckte förrän jag var klar var att knivbladet var ganska vasst längst ut vid spetsen så jag skar mig så det blev blodvite. Inte mycket men ändå. 
Sen står det i kakaboken att man ska hacka hastigt ihop till en smidig deg. HA HA HA, jag hackade och hackade men inte blev det nån smidig deg, så jag började arbeta ihop den med händerna och inte heller det gick särskilt fort. Jag har inte bakat bondkakor sen jag var ung och detta är kanske orsaken. Men nu ligger degen så fint i två rullar invirade i gladpack i kylskåpet några timmar.
 
Igår bakade jag vörtbröd efter ett recept från en av kvällstidningarna och det gick jättebra. Dom blev riktigt goda, jag kunde såklart inte låta bli att smaka innan dom åkte ner i frysen.
Här är receptet:

Bästa vörtbrödet 

 

Ingredienser

 2 bröd

·         50 g jäst

·         50 g smör

·         3 dl porter

·         1 dl julmust

·         1 tsk salt

·         1/2 dl mörk sirap

·         1/2 dl äppelmos

·         1 rivet äpple

·         1 tsk malda kryddnejlikor

·         1 1/2 msk malda pomeransskal

·         12 dl rågsikt

Så här gör du

 50 minuter

1.     Smält smöret och blanda det med porter och julmust. Värm degvätskan till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och rör ner kryddnejlikor, pomerans, rivet äpple och äppelmos.

2.     Blanda ner en fjärdedel av mjölet, sirap och salt. Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk cirka 60 minuter.

3.     Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga limpor. Låt dem jäsa under bakduk i 20-30 minuter.

4.     Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 200 grader när limporna sätts in. Grädda dem i ugnens nedre del i cirka 40 minuter.