Herman Vänskapskaka

 
Idag blev jag verkligen sugen på att starta upp en Hermankaka. Så här bl a såg den förra ut som jag gjorde. Den bliri liksom lite maffigare än en vanlig sockerkaka. och nu har jag även fått min nya spis.
 
Receptet:

Herman, Vänskapskaka

Dag 1: Du har fått Herman eller gjort en egen:
Startdeg:

2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker

Häll över honom i en skål och förvara honom i rumstemperatur. Han ska inte ha något lock, utan täck bunken med en bakduk.

Dag 2: Herman har tråkigt. Rör 2-3 ggr under dagen

Dag 3: Herman behöver motioneras. Samma som dag 2.

Dag 4: Herman är hungrig. Ge honom 2 dl mjölk, 2 dl vetemjöl och 2,5 dl socker.

Dag 5: Herman har tråkigt. Samma som dag 2.

Dag 6: Herman känner sig stel. Samma som dag 2.

Dag 7: Herman behöver se sig om. Samma som dag 2.

Dag 8: Herman behöver träna. Samma som dag 2.

Dag 9: Herman är hungrig igen. Ge honom samma som dag 4.

Dela honom därefter i fem lika stora delar och ge bort fyra delar till fyra vänner tillsammans med receptet.

Dag 10: Nu bakar du din Herman.

Hermankaka 1:                                                     

1,1/2 dl Herman-deg
2 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl olja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl hackade nötter
1 1/2 dl russin
3/4 dl smält smör eller margarin
3/4 dl farinsocker
1 msk kanel

Glasyr:
3/4 dl smör
1/2 dl mjölk
1/2 dl farinsocker

Sätt ugnen på 175 grader, Rör ägg och socker poröst. Tillsätt Herman och olja, rör om. Tillsätt slutligen vetemjöl, som blandats med bakpulver, kanel, hackade nötter och russin. Rör till en jämn smet.

Häll blandningen i en väl smord och bröad form. Blanda smör, farinsocker och kanel. Häll över smeten och "hacka" ner med en gaffel så det blandas med övrig smet. Grädda ca 1 timme. När kakan känns torr, tas den ur ugnen. Låt stå en krot stund innan den stjälps upp och får svalna på galler under formen. Rör samman glasyren i en kastrull. Sjud två minuter. Häll över kakan som dekoration.

Hermankaka 2:                                             

 1 1/2 dl Herman-deg

1 1/2 dl matolja
3 ägg
3 tsk bakpulver
100 g hackade nötter (kan utelämnas)
2 rivna äpplen
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 g hackad choklad
2 tsk kanel

Blanda alla ingredienser och grädda i en smord och bröad form i 170 grader, 45-60 minuter på nedersta gallret.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Njut av 10 dagars "hårt" arbete.

 

Kommentarer:

1 Korpunge:

Det var mig en avancerad kaka så den får jag baske mig ta och prova vid tillfälle
Kramen

2 Karin:

Låter kul med en Herman.
Och vilken fin spis du har fått, nu hoppas jag att det blir dubbelt så roligt att laga mat/baka!
Kram Karin

Kommentera här: