5:2

Nu tänker jag banne mig försöka mig på 5:2 dieten. Och jag tänker använda den här boken.
Den verkar bra upplagd, med veckomenyer och recept. 
Usch, idag har jag haft ett rejält skov, jag antar att det var en reaktion från igår. Både fysisk och psykisk.
Klev upp kvart över nio imorse. Kollade datorn lite, sen åt jag frukost vilket bestod av havregrynsgröt. Läste en bra bok under tiden. Gick in till datorn igen och skrev ett inlägg här och kollade lite fb. Sen bara pang slog det ner och det var bara att gå och lägga sig. Blev nästan medvetslös ca en timme. Jag blev faktiskt lite rädd. Jag har iallafall tagit det lugnt resten av dagen. Orkade inte äta så mycket lunch, magen revolterade. 
Nu ska jag snart sätta mig framför TV-n. Går nog igen 5:2 boken under tiden, innan Gladiatorerna börjar.
Det är stadsfest här i helgen. Började idag. Vi går väl inte på festen, men marknaden mitt på dan imorgon går vi på. Är lite kul att titta på folk och kanske man hittar nåt kul att köpa också. 
 
 

Varför vela?

Nu är det dags att sluta vela och hoppa upp på hästen och rida in i solnedgången, eller varför inte soluppgången istället.
Jag var på ett gym igår och skaffade mig en pt. Han var min sjukgymnast för flera år sen så han känner till mig. Dock inte vad som hänt senaste åren. Nu ska jag iallafall börja träna med övervakning så jag gör allting rätt. 
Jag fick börja med att cykla en stund igår, vilket inte blev så länge med mina otränade ben. Jag ska dit på onsdag igen och då ska jag ha träningskläder med mig och då ska jag få känna på lite andra redskap. Det känns tryggt att han tar det lugnt med mig.
I onsdags hade vi matlagning på viktgruppen på Hälsocenter. Jag hade inte ätit lunch före och jag blev då mätt vilket höll sig hela resten av dagen.
Det översta är en morotssallad med apelsin och russin i, det nedanför är först en laxsås  och en bönsallad med olika bönor, paprika, tomat, hackad vitlök, olivolja, pressad citron, salt och svartpeppar. Vi hade även fibertagliatelle med en vegetarisk pastasås. Bara LCHF mat.
Jag blev jättemätt. 
 
Idag ska jag äta lax med en god CF-sås och potatis till det. Har nyss ätit havregrynsgröd till frukost.
Kanske det blir folk av mig också, sån jag såg ut förut, eller nåt liknande iallafall.
 
 
 

Herman Vänskapskaka

 
Idag blev jag verkligen sugen på att starta upp en Hermankaka. Så här bl a såg den förra ut som jag gjorde. Den bliri liksom lite maffigare än en vanlig sockerkaka. och nu har jag även fått min nya spis.
 
Receptet:

Herman, Vänskapskaka

Dag 1: Du har fått Herman eller gjort en egen:
Startdeg:

2 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2,5 dl socker

Häll över honom i en skål och förvara honom i rumstemperatur. Han ska inte ha något lock, utan täck bunken med en bakduk.

Dag 2: Herman har tråkigt. Rör 2-3 ggr under dagen

Dag 3: Herman behöver motioneras. Samma som dag 2.

Dag 4: Herman är hungrig. Ge honom 2 dl mjölk, 2 dl vetemjöl och 2,5 dl socker.

Dag 5: Herman har tråkigt. Samma som dag 2.

Dag 6: Herman känner sig stel. Samma som dag 2.

Dag 7: Herman behöver se sig om. Samma som dag 2.

Dag 8: Herman behöver träna. Samma som dag 2.

Dag 9: Herman är hungrig igen. Ge honom samma som dag 4.

Dela honom därefter i fem lika stora delar och ge bort fyra delar till fyra vänner tillsammans med receptet.

Dag 10: Nu bakar du din Herman.

Hermankaka 1:                                                     

1,1/2 dl Herman-deg
2 ägg
1 1/2 dl socker
3/4 dl olja
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1 1/2 dl hackade nötter
1 1/2 dl russin
3/4 dl smält smör eller margarin
3/4 dl farinsocker
1 msk kanel

Glasyr:
3/4 dl smör
1/2 dl mjölk
1/2 dl farinsocker

Sätt ugnen på 175 grader, Rör ägg och socker poröst. Tillsätt Herman och olja, rör om. Tillsätt slutligen vetemjöl, som blandats med bakpulver, kanel, hackade nötter och russin. Rör till en jämn smet.

Häll blandningen i en väl smord och bröad form. Blanda smör, farinsocker och kanel. Häll över smeten och "hacka" ner med en gaffel så det blandas med övrig smet. Grädda ca 1 timme. När kakan känns torr, tas den ur ugnen. Låt stå en krot stund innan den stjälps upp och får svalna på galler under formen. Rör samman glasyren i en kastrull. Sjud två minuter. Häll över kakan som dekoration.

Hermankaka 2:                                             

 1 1/2 dl Herman-deg

1 1/2 dl matolja
3 ägg
3 tsk bakpulver
100 g hackade nötter (kan utelämnas)
2 rivna äpplen
2 1/2 dl socker
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 g hackad choklad
2 tsk kanel

Blanda alla ingredienser och grädda i en smord och bröad form i 170 grader, 45-60 minuter på nedersta gallret.
Ta ut kakan och låt den svalna.
Njut av 10 dagars "hårt" arbete.