Soppa

Jag måste del med mig av soppan jag åt idag. Jag har länge varit sugen på att göra Purjo och potatissoppa, men det har aldrig blivit av. Idag blev det av och det smakade mumsigt. Här är receptet för 4 personer. Jag gjorde mindre för jag är bara en som äter hemma på dagarna.
 
Purjo och potatissoppa
4-5 potatisar, (ca 300 g)
1 gul lök
2 purjolökar
ca2 msk smör
1 liter vatten + 2 hönsbuljongtärningar
2-3 msk grädde eller creme fraiche
(salt och vitpeppar)
 
Skala och skiva potatis och lök. Snitta, skölj och skär purjon i tumma skivor.
Fräs det skurna i fettet i en gryta utan att det tar färg. Tillsätt vatten och smulde buljongtärningar. Koka under lock tills potatisen är helt sönerkokt, 15-20 min. 
Mosa potatis och lök med potatisstöt eller vispa soppan slät med gles stålvisp. Jag mosade med stöt.
Smaka av med lite grädde eller creme fraiche, ev också med salt och peppar.
 
Egentligen ska det va bild också, men det struntar jag i. Ni kan nog tänka er hur delikat den ser ut. 
Men en annan bild kan jag lägga ut.
 
Mycket mörk himmel framför och sol bakom oss. Det blev ett vackert skimmer.
 

Kommentera här: